Strong Beers May Be Full Of The Same Gut-Friendly Bacteria As Yogurt
Given that every human contains about as many bacteria as body cells, it’s no surprise that probiotic foods like kimchi, sauerkraut, and certain types of yogurt have become so popular. Fortunately for those who aren’t into fermented cabbage, research suggests that drinking a strong beer a day could also help to maintain a healthy community of gut microbes.
Speaking at an event organised by probiotic drink manufacturer Yakult, Eric Claassen from the University of Amsterdam presented his research on beer, explaining how certain brands contain huge numbers of beneficial micro-organisms.
While most beers go through just one fermentation process, some of the stronger Belgian brews are fermented twice in order to break down more of the sugars in the plant material to alcohol. Unlike the first round of fermentation, this second round typically uses a type of yeast that produces acids that are poisonous to many of the bacteria that cause illness.
Each time a person drinks one of these beers, they reinforce their intestinal army of microscopic defenders with millions of these pathogen-busting booze microbes. While this could potentially have a beneficial effect on the drinker’s health, Classen is keen to point out that moderation is needed.
“In high concentrations, alcohol is bad for the gut but if you drink just one of these beers every day it would be very good for you,” he told attendees.
Previous studies have found that heavy drinking damages gut bacteria, leading to an abnormal composition of intestinal microbiota, so relying on beer to boost one’s health clearly isn’t a good idea.
It’s also worth noting that, in spite of the many claims made about the health benefits of probiotic foods, we still don’t have much evidence to back up most of these assumptions. Most probiotics contains bacteria belonging to the Lactobacillus or Bifidobacterium groups, and while it is thought that these microbes can help with everything from diarrhoea to eczema, researchers don’t yet know which specific bacteria are helpful for what.
----- TRADUCCIÓ DE GOOGLE -----Les cerveses fortes poden estar plenes dels mateixos bacteris amigables amb els budells que el iogurt
Tenint en compte que cada ésser humà conté tants bacteris com cèl·lules del cos, no és d’estranyar que els aliments probiòtics com el kimchi, el xucrut i certs tipus de iogurt s’hagin fet tan populars. Afortunadament, per a aquells que no tenen col fermentada, la investigació suggereix que beure una cervesa forta al dia també podria ajudar a mantenir una comunitat sana de microbis intestinals.
En un esdeveniment organitzat pel fabricant de begudes probiòtiques Yakult, Eric Claassen, de la Universitat d’Amsterdam, va presentar la seva investigació sobre cervesa, explicant com certes marques contenen un gran nombre de microorganismes beneficiosos.
Tot i que la majoria de cerveses només passen per un procés de fermentació, algunes de les cerveses belgues més fortes es fermenten dues vegades per tal de descompondre més sucres del material vegetal en alcohol. A diferència de la primera ronda de fermentació, aquesta segona ronda sol utilitzar un tipus de llevat que produeix àcids verinosos per a molts dels bacteris que causen malalties.
Cada vegada que una persona beu una d’aquestes cerveses, reforça el seu exèrcit intestinal de defensors microscòpics amb milions d’aquests microbis de beguda que paten patògens. Tot i que això pot tenir un efecte beneficiós sobre la salut del bevedor, Classen vol assenyalar que cal moderació.
"En concentracions elevades, l'alcohol és dolent per a l'intestí, però si beveu només una d'aquestes cerveses cada dia seria molt bo per a vosaltres", va dir als assistents.
Estudis previs han demostrat que el consum intens de begudes alcohòliques fa malbé els bacteris intestinals, cosa que provoca una composició anormal de la microbiota intestinal, de manera que confiar en la cervesa per millorar la salut no és una bona idea.
També val la pena assenyalar que, malgrat les nombroses afirmacions que es fan sobre els beneficis per a la salut dels aliments probiòtics, encara no tenim moltes evidències per recolzar la majoria d’aquests supòsits. La majoria dels probiòtics contenen bacteris pertanyents als grups Lactobacillus o Bifidobacterium i, tot i que es creu que aquests microbis poden ajudar en tot, des de la diarrea fins a l’èczema, els investigadors encara no saben quins bacteris específics són útils per a què.